Du har säkert redan som liten haft modet att öppna ögonen under vattnet och upplevt en ytterst suddigt värld. Detta beror på att det mänskliga ögat behöver vara omgärdat av luft för att fungera. Det vi behöver är en mask, eller som den kallade på den gamla goda tiden – cyklop, efter de enögda antika monsterna från Homeros epos Odysseén.
Dykmaskens funktion är alltså att skapa det behövliga luftrummet mellan ögat och vattnet och på så sätt ges möjligheten att fokusera.
Använder man linser eller glasögon i vanliga fall kan masken utrustas med slipade glas eller linser som enkelt fästs på insidan av glasset/en beroende på utformningen. Det är inte rekommenderat att använda linser vid dykning då dessa kan sköljas bort om masken fylls med vatten eller tappas under dyket.
Vid val av mask är det några punkter som är extra viktiga.
Först och främst ska masken ha ett uttag för näsan eftersom vi måste kunna tryckutjämna den då vi dyker. Detta gör vi enkelt genom att andas ut lite luft genom näsan för att kompensera för det ökade omgivande trycket. Simglasögon fungerar därför INTE för dykning.
Fickan för näsan ska också vara tillräckligt rymlig för att vi ska kunna nypa tag i näsan även med tjocka handskar om vi behöver tryckutjämna bihålorna med hjälp av valsalvas manöver.
Nästa punkt är att masken ska vara tät.
Även det bästa av dyk kan bli irriterande med en ständigt läckande mask.
För att göra ett täthetsprov så fäller man fram nackbandet framför masken, sätter den på plats och suger in luft med näsan…Är masken tät och passar ansiktet så sitter masken kvar och man kan inte dra in mera luft.
Masken måste även sitta bekvämt.
Vi har olika former på ansikten och vissa av oss (mig inkluderad) har lite “neandertalarutbuktningar” strax ovanför näsan på varje sida om ögonbrynens början.
Efter några timmars dykning kan detta medföra att det börjar göra rejält ont då maskens plastkanter trycker mot skallbenet.
Det självklara materialet på dagens dykmasker är härdat (Tempered) glas som inte splittras om det skulle få en smäll, detta skall också stå ingraverat på glaset. Tätningen ska vara av silikon då gummi eller olika pvc blandningar blir hårt och tätar dåligt med tiden.
Siliconmaskerna finns i transparent, svart och numera även i färgad silicon, själv föredrar jag svart eller färgad av två anledningar…. 1. Jag dyker ofta i vrak eller grottor och upplever det lite störande att ljuset från parkamratens lampa ibland tenderar att komma in i min mask snett bakifrån från sidan. 2. Det kommer ofta en del snor från näsan, speciellt vid uppstigning vilket samlas i näsfickan och ser förfärligt äckligt ut…. man måste tänka på sin image.
Nackbandet byter jag ut mot ett i neopren då dessa är mer hållbara och inte riskerar att ställa till det genom att gå av när man tar på sig masken.
Volymen ska vara låg och masken ska ge bra sikt och inte kännas som man tittar ut genom ett rör eller som en häst med skygglappar där man hela tiden måste vrida på huvudet för att se bra. Olika tillverkare har under åren designat sina masker på olika sätt för att öka sikten, vissa har förlängt glasen lite nedåt medan andra har satt in ett litet glas vid sidan om varje öga eller tagit fram sk frameless masker där utformningen gått mot ett enkelglas.
För att testa siktfältet på olika masker kan man ställa sig någon meter från en whiteboard eller vägg och be en kompis rita streck eller markera med post-it lappar så långt ut till höger, vänster samt upp och ner man kan se obehindrat. Prova sedan dina föredragna masker och välj den som ger bästa sikten.
Innan man använder masken första gången måste den behandlas lite för att inte imma då glaset har en skyddande hinna. Enklaste sättet att få bort denna hinna är att ta en liten klick vanlig tandkräm inne i masken och gnuggas runt och sedan skölja bort med vanligt vatten. Innan varje dyk måste masken även göras iordning… de flesta spottar i masken, gnider runt och sköljer av, men det finns även olika medel såsom scuba clear om man föredrar det istället.
Själv har jag under många år dykt med Scubapros Frameless mask efter att begagnat en hel drös olika dykmasker från olika fabrikat och olika utformning. Jag har tyckt att den varit den bästa masken men ändock känt av mina “neandertalarknölar” lite….främst efter långa och intensiva dyk.
Nu dyker jag med en svart XDeep Radical Frameless mask vilken sitter fantastiskt skönt och ger det i särklass bästa synfältet. Vidare upplever jag också att glaset i sig är otroligt klart även efter många timmars användning.
/Fredrik